top of page
  • Instagram
  • YouTube

Marin Dumitrescu | Legenda motorsportului românesc împlinește astăzi onorabila vârstă de 101 ani !

Actualizată în: 6 dec. 2020

De-a lungul timpului, România a oferit câțiva piloți mari, primii ieșind în evidență în perioada interbelică. Valul următor a venit în era comunistă, iar între aceste două generații legătura a fost Marin Dumitrescu. Acesta a debutat pe când nume precum Petre Cristea sau Jean Calcianu erau încă în avanposturi, însă cariera sa a continuat până la începutul anilor 70. În acest timp, pilotând multiple mașini, Nea Marin a obținut peste 30 de titluri naționale, atât supreme cât și la clase. Reușitele au curs pe circuit și în raliuri, însă cea mai de preț amintire vine din zona curselor de coastă.


Marin Dumitrescu a reușit, în 1950, să învingă atât crema piloților români, cât și piloți germani angrenați alături de BMW, în cursa de coastă de la Sinaia, eveniment clasic al motorsport-ului autohton care se derulează și astăzi. Întreaga poveste, de la anii din timpul Războiului în care lucra pe avioanele I.A.R., până la primele curse, atât moto cât și auto, și de la victoriile cu legendarul BMW 328 și până la ultimul titlu de campion din 1973, toate sunt trecute în revistă în documentarul dedicat dumnealui - „Cursa vieții mele”.


Un pionion important în ceea ce urma să însemne motorsport românesc.


Marin Dumitrescu reprezintă pinionul de transmisie între generația de aur ilustrată de Calcianu și Cristea și generația clasicilor, apărută după anul 1967. Marin Dumitrescu a fost campion la motociclism viteză la 125 cmc activând la cluburile sportive Steaua și Dinamo și campion la motocros. Debutează în 1948 în cursele de viteză pe circuit, cu Jeep-uri modificate. Bucurându-se de condiții propice, Marin Dumitrescu devine, între 1949 și 1958, strângătorul majorității titlurilor de campion absolut de viteză pe circuit și coastă. A concurat și în raliuri, alături de Petre Vezeanu. Ultimul titlu de campion l-a câștigat cu Dacia 1300, în anul 1976.

Primii pași !

Marin Dumitrescu s-a născut pe 19 ianuarie 1919 în micuțul sat din Oltenia, Comani și a avut 8 frați, 4 fete și 4 băieți. Pe când avea 13 ani, a ajuns în București, iar la scurt timp a devenit ucenic la Ford România, secția motoare, unde era în echipa maestrului Artur Strijek. Acestea erau localizate în zona Floreasca.


Acolo își pregăteau mașinile de competiție legendarii Petre Cristea, Mihai Sontag, Alecu Berlescu și mulți alții. Până la începerea războiului, în 1941, a lucrat în garajele Ford, aflând fiecare secret al motoarelor mașinilor de competiție. Așa a făcut Marin Dumitrescu primii pași în istoria automobilismului sportiv românesc.

Cursa vieții lui !

După ce în anii anteriori participase ca spectator la cursele de coastă de la Sinaia, în 1950, Marin Dumitrescu a reușit cea mai mare victorie din carieră chiar acolo. Își preparase de unul singur mașina, un BMW, la uzinele Vulcan alături de maestrul Strijec și inginerul Iscu, membrii de bază ai echipei sale. Acea vară călduroasă a atras cu sine mii de spectatori pe străzile orașului Regelui pentru a vedea spectacolul automobilistic.


De la start nu lipsesc legendarii Cristea, Calcianu sau Tânțăreanu și Bodnarenco. După ce în ultimele zile abia s-a putut atinge de mâncare din cauza emoției, duminică dimineață, în ziua cursei, a primit și vestea că sute de colegi de la uzinele Vulcan au venit să îl susțină. Printr-un curier a primit și un mesaj de la director: „Fără frică, Marinică!”


Cum emoțiile nu erau îndeajuns, află că mecanicii au uitat canistrele cu benzină la București. Salvarea a venit chiar de la Jean Calcianu. „Cu lacrimi în ochi am mers la el. M-a ajutat imediat”, a rememorat nea Marin.


Urmează o urcare ca la carte, încheiat de noi emoții. „Îmi tremurau mâinile”, continuă acesta, fericit că nu i-a dezamăgit pe muncitorii de la Vulcan. Vestea cea mare o primește însă de la nimeni altul decât Petre Cristea.

– Știi, mă, ce timp ai făcut ?

– De unde să știu, domnule Cristea ?

– Pe mine m-ai bătut cu trei secunde, pe Jean Calcianu cu 7 secunde ! Ai bătut recordul coastei! Bravo, mă, Marine !


Așa, a fost pe scurt, cea mai importantă reușită a lui Marin Dumitrescu. O victorie în fața idolilor săi. Idoli, care nu doar că au dat dovadă de sportivitate, dar l-au și sprijinit să realizeze această performanță.

Rezultate !


Între anii 1945 și 1975 a fost multiplu Campion National Absolut la Coasta si Circuit (‘’adunatorul tuturor titlurilor de campion absolut la coasta si circuit’’ Almanah Auto 1973). Are în total peste treizeci de titluri de Campion National Absolut si la grupe.

Raliuri !


Între anii 1945 și 1975 a fost multiplu Campion National Absolut la Coasta si Circuit (‘’adunatorul tuturor titlurilor de campion absolut la coasta si circuit’’ Almanah Auto 1973). Are în total peste treizeci de titluri de Campion National Absolut si la grupe.


Viteză în coastă !

  • 1968 Campion Național Absolut

  • 1970 Campion Național Clasa II

  • 1972 Campion Național Clasa III

  • 1973 Campion Național Clasa IV, Vice Campion Național

  • 1974 Campion Național Clasa IV

  • 1976 Campion Național Clasa VI

Lucrări !

  • În 1946 a construit două automobile performante de competiție, utilizând mecanica BMW 328 la Uzina Vulcan.

  • In 1973 a construit prima mașină românească PERFORMANTĂ de concurs (Dacia 1300)

  • Cluburi : CCA, Dinamo, Steaua, Fondator Unirea Tricolor, Fondator Club Politehnica București.

  • Antrenor: Unirea Tricolor, Politehnica București

  • În anul 1978 a scris autobiografia - ‘’Un Sfert De Veach La Volanul Bolizilor

Distincții !


La împlinirea vârstei de 92 de ani, în semn de apreciere deosebită pentru întreaga sa activitate, pentru eforturile susținute de a promova automobilismul sportiv românesc, prin Decretul nr. 8/2011 domnului Marin Dumitrescu i s-a conferit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.[1]


Propunerea pentru acordarea acestei distincții dlui Marin Dumitrescu a fost făcută de asociația „Retromobil Club România”, al cărui membru de onoare este !

Comments


bottom of page